Jadłospis letni
2017-06-30 Lato to pora roku, którą większość z nas postrzega jako cudowny czas, wakacyjnych wypraw nad morze i w góry, wypadów na działkę, spacerów do lasu, spotkań rodzinnych i towarzyskich. To pora ciepła i gorąca, długich dni. Przyrody pełnej nasyconych kolorów. Wyśmienitych dojrzałych warzyw i owoców, które są z natury zasadotwórcze i przez to wpływają bardzo korzystnie na nasze ciało, co przekłada się tez na nasze dusze, które pragną miłości, radości i pełnego szczęścia. Lato to czas wakacyjnych miłości i uniesień. Koniec czerwca i lipiec to w przyrodzie kolory bieli, jasnej zieleni i żółci. Czas spożywania białych bulw kopru włoskiego i baldachów czarnego bzu, dojrzałej jasnozielonej kalarepy, kapusty, małosolnych ogórków, młodych warzyw korzeniowych: selera i pietruszki, które tylko o tej porze roku pozbawione są swojej naturalnej ostrości. Małej, młodej marchewki bardzo słodkiej, lekko pomarańczowej. Wszystkie potrawy gotowane w lipcu są lekkie z zapachem świeżości i ulotności. Kiedy lato zbliża się do sierpnia i całą mocą czerpie ciepło ze słońca, świat staje się pełen nasycenia, widzimy to w kolorach łąki, pola i ogrodu. Warzywa są czerwone, mocno żółte lub ciemno zielone. To czas na spożywanie warzyw i owoców prosto z pola. Sierpniowe pomidory, papryki, kabaczki i cukinie mają jedyny niepowtarzalny zapach i smak, cudownie słodki, nasycony i wypełniony gorącem słońca. Te warzyw i owce, tak dojrzałe i smaczne powodują, że z przyjemnością jemy ich dużo na surowo. Gotowanie zaś potraw jest krótkie i przez to bardzo przyjemne. Lato to czas wypoczynku i regeneracji sił, a zdrowe i smaczne posiłki wspierają cały ten proces. czytaj więcej...Przykładowe jadłospisy wiosenne
2016-11-16 Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, w której chce nam się „wstawać wraz ze słońcem”. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę. Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało z tłuszczów i ciężkiego pożywienia zimowego. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie można stosować większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje odnowę i odkwaszenie organizmu. Wspaniale smakują młode buraczki, marchewki, ziemniaki i kapusta, która tylko wiosną jest cudownie delikatna i słodka. Dobrze jest gotować pokarmy krótko lub lekko obsmażać w wysokiej temperaturze. Dobrze sprawdza się też gotowanie na parze lub krótkie duszenie. Korzystnie jest stosować zioła i przyprawy o smaku ostrym: takich jak bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, koper. Wiosną dobrze jest zastąpić zioła suszone świeżymi. czytaj więcej...WEEKEND Z CZERWONYM WINEM I MUZYKĄ HISZPAŃSKĄ
2016-10-28 W terminie 25-27.11.2016 odbędzie się "Weekend z muzyką hiszpańską". Jedną z atrakcji tego pakietu jest koncert w rytmach muzyki hiszpańskiej zespołu Que Passa, który wystąpi u nas w duecie w sobotni wieczór w Lawendowym Zdroju. czytaj więcej...Zdrowe kupowanie
2016-10-03 Każdy rodzic z niecierpliwością czeka na kolejne etapu rozwoju swojej pociechy. Pragniemy aby jak najszybciej zaczęło siadać, chodzić, mówić oraz kontrolowało oddawanie moczu czy świadomie wypróżniało. Używamy różnych od nagrody po kary, aby tylko pozbyć się pieluch, jednak nieświadomi rodzice w ten sposób poprawiają sobie samopoczucie ale jednocześnie wyrządzają dziecku krzywdę. Należy wiedzieć i pamiętać o naszej fizjologicznej budowie i działaniu organizmu oraz o różnicach pomiędzy osoba dorosłą a rozwijającym się dzieckiem. czytaj więcej...Starzenie się skóry - cukry kontra włókna kolagenowe
2016-10-03 Cukier w naszym organizmie używany jest do wytwarzania energii, dzięki której komórki utrzymywane są w odpowiednim stanie, ma on jednak swoją ciemną stronę. Cukry wpływają niekorzystnie na białka, tłuszcze, a nawet na DNA poprzez proces glikacji. czytaj więcej...