BUFET Z NAPOJAMI GORĄCYMI DO KAŻDEGO POSIŁKU
Kawa z ekspresu przelewowego Idea Cafe
Kawa gotowana w/g 5ciu przemian z rozgrzewającymi przyprawami kardamonem, cynamonem i imbirem
Mleko krowie i roślinne
Herbata czarna, zielona, owocowa, mięta i inne ….
Cukier trzcinowy, ksylitol, miód, syrop z agawy, cytryna
Woda mineralna
Sok jabłkowy tłoczony, naturalnie mętny
I
ŚNIADANIE
Zupa śniadaniowa z kaszy jaglanej z kurkumą z malinami i chia
Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko
Półmisek serów ze Strzałkowa, a do tego żurawina z kawałkami jabłka
Pieczona pierś indyka z kiełkami lucerny
Jogurt naturalny
Pasta cytrynowa z zielonym groszkiem
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszka, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Półmisek z owocami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
OBIAD
Krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami migdałów
Podudzia indyka marynowane w soku z limonki, soku z pomarańczy i sosie sojowym z zielonym groszkiem cukrowym
Młode ziemniaki gotowane z koprem
Marchewki i bób gotowany z tymiankiem
Zielone sałaty z pomidorkami koktajlowymi, kiełkami lucerny, zielonymi oliwkami i sokiem z cytryny i oliwy z oliwek
Sałatka z zielonych ogórków z czerwoną cebulą i octem jabłkowym
Sernik lawendowy z płatkami lawendy
KOLACJA
Curry z młodych ziemniaków, kalafiora i pomidorów ze świeżą kolendrą
Sola duszona z warzywami i sosem pomidorowym
Rolada z kaczki faszerowana cielęciną i orzechami pistacji
Sos tatarski
Sałatka z rukoli, kolorowych pomidorków cherry, młodej marchewki, sera goudy, szynki parmeńskiej, soku z cytryny i oliwy z oliwek
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki małosolne rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
II
ŚNIADANIE
Napój jabłkowo- marchewkowy z mlekiem jaglanym i listkami mięty
Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko
Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka
Półmisek serów ekologicznych i kozi ser
Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki
Jogurt naturalny
Humus z pieczoną papryką
Biały ser z Chmielnika z rzodkiewką i szczypiorem
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Półmisek z owocami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
OBIAD
Letni biały barszczyk z młodymi ziemniakami, duszoną cebulką i kurkami z koprem
Kotlety z młodych buraków z kuminem, ostrą papryką i sosem jogurtowym z miętą
Ziemniaki pieczone ze świeżym rozmarynem
Pomidory faszerowane ryżem
Sałata masłowa z pieczoną cukinią, kiełkami rzodkiewki i lekkim sosem ziołowym
Tarta cytrynowa z malinami
KOLACJA
Hiszpańskie gazpacho
Pasztet mięsny i żurawina z kawałkami jabłka
Kulki mięsne w panierce sezamowej na rukoli
Placuszki gryczane i powidła truskawkowe
Cukinie faszerowane ryżem, papryką, cebulą i pomidorami
Sałatka z arbuzem, fetą i czarnymi oliwkami
Bagietka z bazyliowym pesto, mini mozzarellką, pomidorem i świeżą bazylią
Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
III
ŚNIADANIE
Komosa ryżowa gotowana z kokosowymi wiórkami i musem bananowo- borówkowym
Jajecznica na maśle z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko
Półmisek serów ze Strzałkowa a to tego żurawina z kawałkami jabłka
Półmisek serów ekologicznych i kozi ser
Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki
Jogurt naturalny
Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika
Tapenanda – pasta rukoli i czarnych oliwek
Twarożek ze szczypiorem i olejem lnianym
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, ogórki małosolne, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Półmisek z owocami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie, chleb gryczany bezglutenowy ( chleby pieczone w Lawendowym Zdroju), bagietka pszenna i razowa, tosty ziołowo- czosnkowe
Masło
OBIAD
Krem pomidorowy z bazylią i limonką
Pstrąg pieczony z ziołami i masłem szałwiowym
Puree ziemniaczane z batatami
Kolorowe warzywa duszone w mleku kokosowym
Kolorowe sałaty z ziarnami dyni, kiełkami brokuła i olejem dyniowym z octem balsamicznym
Ciasto agrestowe z pianką
KOLACJA
Pierogi z jagodami i sosem jogurtowym z miętą
Rolada z kurczaka z zielonymi ziołami
Chrzan z jabłkiem
Polędwiczki wieprzowe z cielęciną w porach
Remulade z selera
Sałatka z kalarepy z młodą cebulką, ćwiartkami jajek i młodym szpinakiem
Pasztet z bakłażana
Sałatka z młodych ziemniaków z kiełkami rzodkiewki, słonecznikiem i olejem lnianym
Półmisek warzyw: pomidory z czarnuszką, cebula ze szczypiorem, ogórki, rzodkiewka, sałata masłowa, biała rzodkiew
Pieczywo: chleb pszenno-żytni pieczony w Lawendowym Zdroju, bagietka, tosty ziołowo- czosnkowe
Przeczytaj także
Przykładowe jadłospisy wiosenne
2016-11-16 Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, w której chce nam się „wstawać wraz ze słońcem”. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę. Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało z tłuszczów i ciężkiego pożywienia zimowego. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie można stosować większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje odnowę i odkwaszenie organizmu. Wspaniale smakują młode buraczki, marchewki, ziemniaki i kapusta, która tylko wiosną jest cudownie delikatna i słodka. Dobrze jest gotować pokarmy krótko lub lekko obsmażać w wysokiej temperaturze. Dobrze sprawdza się też gotowanie na parze lub krótkie duszenie. Korzystnie jest stosować zioła i przyprawy o smaku ostrym: takich jak bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, koper. Wiosną dobrze jest zastąpić zioła suszone świeżymi. czytaj więcej...WEEKEND Z CZERWONYM WINEM I MUZYKĄ HISZPAŃSKĄ
2016-10-28 W terminie 25-27.11.2016 odbędzie się "Weekend z muzyką hiszpańską". Jedną z atrakcji tego pakietu jest koncert w rytmach muzyki hiszpańskiej zespołu Que Passa, który wystąpi u nas w duecie w sobotni wieczór w Lawendowym Zdroju. czytaj więcej...Zdrowe kupowanie
2016-10-03 Każdy rodzic z niecierpliwością czeka na kolejne etapu rozwoju swojej pociechy. Pragniemy aby jak najszybciej zaczęło siadać, chodzić, mówić oraz kontrolowało oddawanie moczu czy świadomie wypróżniało. Używamy różnych od nagrody po kary, aby tylko pozbyć się pieluch, jednak nieświadomi rodzice w ten sposób poprawiają sobie samopoczucie ale jednocześnie wyrządzają dziecku krzywdę. Należy wiedzieć i pamiętać o naszej fizjologicznej budowie i działaniu organizmu oraz o różnicach pomiędzy osoba dorosłą a rozwijającym się dzieckiem. czytaj więcej...