Wiosna w naszej kuchni

Pory roku

Wiosna
Wiosna
Wiosna

Wiosna

To nowy początek

 

Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, kiedy chce nam się wstawać wraz ze słońcem. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode, delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę.
Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie stosuje się większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje, że odnawiamy i odkwaszamy organizm.

Polecamy
Polecamy
Polecamy

Polecamy

Dla tej pory roku

 

Wspaniale smakują młode buraczki, marchewki, ziemniaki oraz kapusta, która tylko wiosną jest cudownie delikatna i słodka. Wiosną podajemy warzywa, które można jeść tylko o tej porze roku i krótko. Są to szparagi, młody szpinak i szczaw. Dobrze jest gotować pokarmy krótko lub lekko obsmażać w wysokiej temperaturze. Dobrze sprawdza się też gotowanie na parze lub krótkie duszenie.

Korzystnie jest stosować zioła i przyprawy o smaku ostrym, takie jak: bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, koper. Wiosną dobrze jest zastąpić zioła suszone świeżymi.

Wiosenne produkty
Wiosenne produkty
Wiosenne produkty

Wiosenne produkty

w Kuchni dla zdrowia

 

 

Pokrzywa/ Kalarepa/ Boćwinka

Kalarepa/ Młode sałaty/ Szparagi

Cebula dymka/ Młode marchewki /Młoda kapusta

Koperek/ Młode ziemniaki/ Kwiaty/ Truskawki

Przykładowe wiosenne menu

ŚNIADANIE

Kasza jaglana z płatkami orkiszowymi, kurkumą, cynamonem, bananami, truskawkami i olejem lnianym (zawiera gluten-alergen)
Jajecznica na maśle (zawiera mleko-alergen) z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko, omlet z warzywami lub inne wariacje z jajkami (jaja ekologiczne), (jajka-alergen)
Półmisek serów ze Strzałkowa (zawiera mleko-alergen), a do tego żurawina z jabłkami
Żółty ser ekologiczny (zawiera mleko-alergen)
Biały ser z rzodkiewką i szczypiorem (zawiera nabiał-alergen)
Jogurt naturalny ekologiczny(zawiera mleko-alergen)
Humus z tahini i białym sezamem (zawiera sezam-alergen)
Pasztet mięsny z kiełkami jarmużu (zawiera jaja, gluten-alergen)
Pasztet wegański z cukinią i czerwoną soczewicą
Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika
Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki
Czarne, zielone oliwki, feta (zawiera mleko-alergen) sałata rzymska i oliwa z oliwek
Półmisek z warzywami
Półmisek z owocami
Ciasto jogurtowe z truskawkami (zawiera nabiał, jaja, gluten-alergeny)
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni, tosty ziołowo- czosnkowe (zawiera gluten-alergen), chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w Lawendowym Zdroju, masło (zawiera mleko-alergen)


OBIAD

Zupa z młodą wiosenną pokrzywą (zawiera nabiał-alergen)
Piersi kurczaka w sosie bazyliowym z nutką czosnku i cytryny (zawiera nabiał-alergen)
Młode ziemniaki z pachnącym koprem
Ryż brązowy i czerwony
Surówka z marchewki, jabłka i soku z pomarańczy
Kolorowe sałaty z kiełkami rzodkiewki, oliwkami, stokrotkami i sosem winegret (zawiera gorczycę- alergen)
Tartaletki z kremem z białej czekolady z malinami (zawiera jaja, gluten, nabiał- alergeny)


KOLACJA


Curry z młodych ziemniaków, młodej marchewki i kalafiora
Rolada z perliczki z wędzonym boczkiem, czosnkiem i majerankiem
Galaretka z giczki cielęcej z selerem naciowym i marchewką (zawiera seler-alergen)
Chrzan z jabłkiem i śmietaną (zawiera nabiał-alergen)
Pasztet mięsny z kiełkami słonecznika (zawiera gluten, jaja-alergeny)
Carpaccio ze schabu z kaparami
Kawior żydowski wegetariański z orzechami włoskimi (zawiera orzechy włoskie, jaja-alergeny)
Kolorowe sałaty z młoda botwinką, jajkiem, pieczoną cukinią i sosem winegret (zawiera gorczycę-alergen)
Sałatka „Trzy sery” z kapusty pekińskiej z sosem jogurtowym z ziołami prowansalskimi i czosnkiem (zawiera nabiał -alergen)
Półmisek z warzywami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni (zawiera gluten-alergen), chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w u nas.

 

POZA PODSTAWOWĄ OFERTĄ NA ŻYCZENIE GOŚCI PRZYGOTOWUJEMY POSIŁKI: WEGETARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU

(wszystkie diety i alergie pokarmowe prosimy zgłaszać do Recepcji Głównej, przed przyjazdem, z wyprzedzeniem)

Oferty Specjalne
Tylko dla Ciebie