POKRZYWA – ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z PARZĄCYM CHWASTEM – my to robimy

POKRZYWA – ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z PARZĄCYM CHWASTEM – my to robimy

POKRZYWA – ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z PARZĄCYM CHWASTEM – my to robimy

Zbieramy w maju pokrzywę... Wszyscy znamy ją od dziecka, bo na spacerach po łąkach, polach i leśnych duktach daje o sobie znać, ma parzące liście powodujące pieczenie, kucie, parzenie i zaczerwienienie skóry. Pokrzywa od dawna była wykorzystywana w medycynie naturalnej i ludowej, karmiono nią zwierzęta i gotowano zupy dla wzmocnienia po zimie. Dzisiaj ma szerokie zastosowanie ziołolecznictwie, kosmetyce i oczywiście w kuchni.
Gotujemy więc zupę pokrzywową z cebulą i czosnkiem, wyciskamy sok z w prasie wolnoobrotowej, dodajemy do śniadaniowych dań np. szakszuki. Robimy też nalewki, mieszanki oczyszczające lub po prostu suszymy i zimą robimy napoje.

Składniki pokrzywy … witaminy A, C, E, K, białka, pierwiastki wapń, magnez, żelazo, krzem, antyoksydanty, chlorofil, sterole, taniny, flawonoidy, antocyjaniny.

Właściwości pokrzywy… wzmacnia organizm, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, reguluje pracę komórek odpornościowych, doskonała na choroby autoimmunologiczne, pobudza proces niszczenia wirusów, grzybów i bakterii, wspomaga walkę z alergiami – flawonoidy działają jak leki przeciwhistaminowe, łagodząc objawy alergii jak katar sienny, oczyszcza wątrobę, nerki - cały organizm.

Pokrzywa zawiera duże ilości krzemu, który działa dobrze na włosy i paznokcie, wzmacnia kości.

Co mówiła Św. Hildegarda o pokrzywie?
Polecała ją na oczyszczanie krwi, żołądka i pozbawienie go flegmy. Wiosną polecała ją używać jako warzywo do mięs, w knedlach i kluseczkach
Nasza propozycja na poprawę zdrowia, wiosenne wspomaganie organizmu!!!


SOK Z POKRZYWY
Składniki:
½ kg młodych liści pokrzywy, z tego uzyskamy ok. 250 ml soku

Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy pokrzywę, osuszamy w wirówce do sałat, następnie wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej lub sokowirówce, można tez zmielić w maszynce do mięsa i wycisnąć przez gazę. Jeśli jest potrzeba (po wyciskaniu w sokowirówce trzeba przecedzić pokrzywę). Sok można przechowywać w lodówce 2 -3 dni. Najlepiej pić sok ok. 2 tygodni po łyżce. Można zrobić przerwę i na kilka dni, a potem powtórzyć kuracje.
 

← Wróć do Bloga