Nasza Misja
Gotujemy zdrowo dla Gości i inspirujemy ich do zmiany stylu odżywiania. Zwracamy uwagę na prawidłowe komponowanie posiłków i uczymy jak to wpływa na samopoczucie. Pokazujemy jak ważnym dopełnieniem procesu leczenia jest żywienie. Używamy produktów ekologicznych.
Jest takie powiedzenie: „Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”. A my w Lawendowym Zdroju całą mocą, wiedzą i doświadczeniem, proponujemy Gościom KUCHNIĘ DLA ZDROWIA autorstwa Joanny Szczepaniak.
Kuchnia
Hipokrates powiedział jedzenie jest lekarstwem, lekarstwo jedzeniem, my zaś dodajemy: aby jedzenie było lekarstwem, powinno być wytworzone z produktów ekologicznych i być smaczne.
A o tym możecie się Państwo przekonać przyjeżdżając do nas na weekend, turnus sanatoryjny lub po prostu wypoczynek.
W Lawendowym Zdroju przywiązujemy ogromną wagę do jakości serwowanego jedzenia.
Naszą załogę tworzą ludzie wykształceni kulinarnie, świadomi, gotujący z wielką uważnością i miłością do gotowania.
Dietoterapia


Dietoterapia to naturalna metoda polegająca na zastosowaniu określonej diety w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmowi, redukcji tkanki tłuszczowej, złogów, zmniejszenia lub zniwelowania objawów chorobowych. Prawidłowa dieta wpływa na wyregulowanie wagi i jędrność ciała, wygląd skóry, dobre samopoczucie i psyche.
Pory roku
Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, kiedy chce nam się wstawać wraz ze słońcem. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę. Wiosenne kwiaty wybijające się ze śniegu i młode, delikatne, zielone rośliny radują nasze oczy i duszę.
Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie stosuje się większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje, że odnawiamy i odkwaszamy organizm.
Wszyscy nasi Goście, którzy są na dietach, mogą poczuć się u nas swobodnie – nawet weganie. Wierzymy, że zdrowie zaczyna się od talerza. Z tego powodu zapewniamy naszym Gościom także żywienie eliminacyjne, czyli wykluczenie z jadłospisu określonych produktów bądź ich grup. Podczas pobytu w Busku-Zdroju dostosujemy program do Państwa przekonań i diety.
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa polega na eliminacji białka obecnego w pszenicy, orkiszu, życie i jęczmieniu. Ta dieta jest niezbędna dla osób z nietolerancją lub nadwrażliwością na to białko i konieczna dla osób z celiakią. W Busku-Zdroju przygotowujemy dla Państwa potrawy z ryżem, kaszą gryczaną, komosą ryżową (quinoa). Oferujemy duży wybór makaronów bezglutenowych i sami pieczemy chleb bez tego białka. Wszystkie nasze produkty są BIO. Korzyści, jakie płyną z diety bezglutenowej:
- regeneracja kosmków jelitowych, co poprawia wchłanianie składników odżywczych,
- ustąpienie takich objawów jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunki,
- redukcja masy ciała przez eliminacje mącznych potraw.
Dieta bezlaktozowa
Dieta bez laktozy jest konieczna dla osób z nietolerancją lub alergią na białka mleka krowiego (czasem także koziego czy owczego). W naszej Kuchni Dla Zdrowia używamy napojów roślinnych – m.in. jaglanych, ryżowych czy kokosowych. Korzyści zdrowotne, jakie płyną z eliminacji laktozy:
- ustąpienie objawów, takich jak bóle brzucha, wydęcia, biegunki i gazy,
- poprawa komfortu trawiennego i ogólnego samopoczucia,
- zmniejszenie stanów zapalnych u osób z alergią na białka mleka.
Dieta fleksitariańska
Dieta fleksitariańska to styl życia, który elastycznie łączy dietę wegetariańską z potrawami rybnymi i mięsnymi. Fleksitarianie regularnie spożywają produkty roślinne, mleko i jego przetwory oraz jaja, a okazjonalnie mięso, ryby i owoce morza. Korzyści płynące z tej diety:
- ograniczenie chorób sercowo-naczyniowych,
- niwelowanie otyłości i cukrzycy,
- dostarczanie cennych składników odżywczych, witamin, minerałów i błonnika.
Dieta wegetariańska
Dieta wegetariańska polega spożywaniu produktów roślinnych i całkowitej eliminacji z diety mięsa. Wegetarianie przygotowują dania z pełnoziarnistymi zbożami, roślinami strączkowymi, warzywami, owocami i orzechami oraz nasionami. Korzyści płynące z tej diety:
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i cukrzycę,
- stabilizuje wagę ciała, co korzystnie wpływa na zdrowie,
- wzmacnia odporność, doskonale wpływa na układ immunologiczny,
- dostarcza cennych składników odżywczych, witamin, minerałów i błonnika.
Dieta wegańska
Również weganie mogą się poczuć u nas swobodnie. Ich dieta jest w 100% oparta o rośliny, posiłki zawierają pełnowartościowe zboża, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, oleje roślinne, nasiona i owoce. Korzyści płynące z tej diety:
- poprawia wygląd ciała, powoduje utratę zbędnych kilogramów,
- ma dobry wpływ na układ krążenia, dobre samopoczucie i ogólny stan zdrowia,
- dobrze wpływa na trawienie dzięki wysokiej zwartości błonnika.

Turnus Rehabilitacyjno-Leczniczy

Turnus Sanatoryjny Tygodniowy

Intensywny Turnus Sanatoryjny
