Kuchnia dla Zdrowia

Dla Zdrowia

Nasza Misja
Nasza Misja
Nasza Misja

Nasza Misja

Styl odżywania

Gotujemy zdrowo dla Gości i inspirujemy ich do zmiany stylu odżywiania. Zwracamy uwagę na prawidłowe komponowanie posiłków i uczymy jak to wpływa na samopoczucie. Pokazujemy jak ważnym dopełnieniem procesu leczenia jest żywienie. Używamy produktów ekologicznych.

Jest takie powiedzenie: „Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”. A my w Lawendowym Zdroju całą mocą, wiedzą i doświadczeniem, proponujemy Gościom KUCHNIĘ DLA ZDROWIA autorstwa Joanny Szczepaniak.

Kuchnia
Kuchnia
Kuchnia

Kuchnia

Dla Zdrowia

Hipokrates powiedział jedzenie jest lekarstwem, lekarstwo jedzeniem, my zaś dodajemy: aby jedzenie było lekarstwem, powinno być wytworzone z produktów ekologicznych i być smaczne.
A o tym możecie się Państwo przekonać przyjeżdżając do nas na weekend, turnus sanatoryjny lub po prostu wypoczynek.

W Lawendowym Zdroju przywiązujemy ogromną wagę do jakości serwowanego jedzenia.
Naszą załogę tworzą ludzie wykształceni kulinarnie, świadomi, gotujący z wielką uważnością i miłością do gotowania.

Dietoterapia

W zdrowym ciele zdrowy duch
Dietoterapia Dietoterapia

Dietoterapia to naturalna metoda polegająca na zastosowaniu określonej diety w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmowi, redukcji tkanki tłuszczowej, złogów, zmniejszenia lub zniwelowania objawów chorobowych. Prawidłowa dieta wpływa na wyregulowanie wagi i jędrność ciała, wygląd skóry, dobre samopoczucie i psyche.

Pory roku
Pory roku
Pory roku

Pory roku

W naszej kuchni

BIAŁA, PUSZYSTA ZIMA
Zima to pora roku, która jest ostatnią porą w cyklu rocznym. Jest cicha, spokojna, mroźna, szara lub biała, zimna na zewnątrz i ciepła w pomieszczeniach. Zimno zewnętrzne skłania nas do częstego przebywania w domach i szukania wewnętrznego ciepła, odpoczynku, rozmyślań, poszukiwań duchowych i gromadzenia energii na całą zimę. Staramy się jeszcze bardziej skupić energię w sobie. Zima to też czas najmilszych naszym sercom świąt- Bożego Narodzenia, jemy wtedy troszkę więcej i gromadzimy tłuszczyk na cały zimny okres. Dania świąteczne obfitują w potrawy pachnące przyprawami z dalekich krajów: cynamonem, anyżem, goździkami i wanilią i pomarańczą. Nasze potrawy są z dużą ilością: suszonych owoców, grzybów, kiszonek, fasoli, pysznych pieczonych i duszonych mięs: dziczyzny, gęsi, kaczek, wieprzowiny dużo solonej, dla większego skupiania energii wewnątrz naszego organizmu.

Jemy też dużo warzyw zimowych ze smakiem gorzkim, który przytrzymuje energię wewnątrz ciała. Są to zielone warzywa: jarmuż, cykoria, brukselka, endywia, seler naciowy, koper włoski. Gotujemy i dusimy w małej ilości wody warzywa korzeniowe: marchewkę, seler, pasternak, pietruszkę, skorzonerę. Jemy dużo buraków, które pieczemy i są wtedy są cudownie słodkie.

Oferty Specjalne
Tylko dla Ciebie