Nasza Misja
Gotujemy zdrowo dla Gości i inspirujemy ich do zmiany stylu odżywiania. Zwracamy uwagę na prawidłowe komponowanie posiłków i uczymy jak to wpływa na samopoczucie. Pokazujemy jak ważnym dopełnieniem procesu leczenia jest żywienie. Używamy produktów ekologicznych.
Jest takie powiedzenie: „Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś”. A my w Lawendowym Zdroju całą mocą, wiedzą i doświadczeniem, proponujemy Gościom KUCHNIĘ DLA ZDROWIA autorstwa Joanny Szczepaniak.
Kuchnia
Hipokrates powiedział jedzenie jest lekarstwem, lekarstwo jedzeniem, my zaś dodajemy: aby jedzenie było lekarstwem, powinno być wytworzone z produktów ekologicznych i być smaczne.
A o tym możecie się Państwo przekonać przyjeżdżając do nas na weekend, turnus sanatoryjny lub po prostu wypoczynek.
W Lawendowym Zdroju przywiązujemy ogromną wagę do jakości serwowanego jedzenia.
Naszą załogę tworzą ludzie wykształceni kulinarnie, świadomi, gotujący z wielką uważnością i miłością do gotowania.
Dietoterapia


Dietoterapia to naturalna metoda polegająca na zastosowaniu określonej diety w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmowi, redukcji tkanki tłuszczowej, złogów, zmniejszenia lub zniwelowania objawów chorobowych. Prawidłowa dieta wpływa na wyregulowanie wagi i jędrność ciała, wygląd skóry, dobre samopoczucie i psyche.
Pory roku
Wiosna to nowy początek, narodziny, szybki wzrost, rozwój. To pora roku, kiedy chce nam się wstawać wraz ze słońcem. Spędzać coraz więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerować, biegać i podziwiać budzącą się do życia przyrodę.
Dzięki temu zmniejsza się nam apetyt. W tym czasie jemy mniej lub pościmy, aby oczyścić ciało. Dieta wiosenna, czyli sposób żywienia jest najlżejszy w stosunku do jedzenia stosowanego w czasie innych pór roku. Pożywienie przygotowywane wiosną jest prostsze. W diecie stosuje się większą ilość pokarmów surowych i skiełkowanych. Surowe pożywienie powoduje, że odnawiamy i odkwaszamy organizm.