Wiosna w naszej kuchni

Pory roku

Zima
Zima
Zima

Zima

Biała puszysta

 

Zima to pora roku, która jest ostatnią porą w cyklu rocznym. Jest cicha, spokojna, mroźna, szara lub biała, zimna na zewnątrz i ciepła w pomieszczeniach. Zimno zewnętrzne skłania nas do częstego przebywania w domach i szukania wewnętrznego ciepła, odpoczynku, rozmyślań, poszukiwań duchowych i gromadzenia energii na całą zimę. Staramy się jeszcze bardziej skupić energię w sobie. Zima to też czas najmilszych naszym sercom świąt- Bożego Narodzenia, jemy wtedy troszkę więcej i gromadzimy tłuszczyk na cały zimny okres. Dania świąteczne obfitują w potrawy pachnące przyprawami z dalekich krajów: cynamonem, anyżem, goździkami i wanilią i pomarańczą. Nasze potrawy są z dużą ilością: suszonych owoców, grzybów, kiszonek, fasoli, pysznych pieczonych i duszonych mięs: dziczyzny, gęsi, kaczek, wieprzowiny dużo solonej, dla większego skupiania energii wewnątrz naszego organizmu.

Polecamy
Polecamy

Polecamy

Dla tej pory roku

 

Jemy też dużo warzyw zimowych ze smakiem gorzkim, który przytrzymuje energię wewnątrz ciała. Są to zielone warzywa: jarmuż, cykoria, brukselka, endywia, seler naciowy, koper włoski. Gotujemy i dusimy w małej ilości wody warzywa korzeniowe: marchewkę, seler, pasternak, pietruszkę, skorzonerę. Jemy dużo buraków, które pieczemy i są wtedy są cudownie słodkie.

Zimowe produkty
Zimowe produkty
Zimowe produkty

Zimowe produkty

w Kuchni dla zdrowia

 

Brukselka/ Buraki/ Cebula/ Czosnek

Kapusta czerwona/ Biała rzepa/ Kapusta biała

Marchewka/ Seler korzeniowy i naciowy/ Pietruszka/ Pasternak

Jarmuż/ Por/ Cykoria

Fasole/ Rzepa biała i czarna

Banany/ Pomarańcze/ Mandarynki/ Jabłka/ Gruszki

Przykładowe zimowe menu

 

ŚNIADANIE

Ryżanka z garam masala i jabłkami duszonymi na oleju kokosowym z cynamonem

Jajecznica na maśle (z kurkumą, imbirem i pieprzem) lub jajko na miękko, omlet z warzywami lub inne wariacje z jajkami (jaja ekologiczne), (jajka- alergen)

Półmisek serów i żurawina z kawałkami jabłka (zawiera nabiał- alergen),

Żółty ser ekologiczny i kozi (zawiera mleko- alergen)

Biały ser ze śmietaną z Chmielnika (zawiera nabiał- alergen)

Pasta z fasoli z porem i gruszkami (zawiera soję- alergen)

Pasztet wegański z warzywami i kaszą jaglaną

Pasztet wegetariański pieczarkowo- jajeczny (zawiera jaja- alergeny)

Biały ser z rzepą (zawiera nabiał- alergeny)

Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika

Pasztet mięsny z kiełkami lucerny (zawiera jaja, gluten- alergeny)

Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki

Półmisek z warzywami

Półmisek z owocami

Keks – zimowe ciasto z suszonymi owocami (zawiera gluten, jaja, nabiał- alergen)

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni, chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w Lawendowym Zdroju,

Masło (zawiera mleko- alergen)

 

OBIAD

Krem z pasternaku z orzechami laskowymi i olejem orzechowym (zawiera orzechy- alergeny)

Zawijasy wołowe z kiszonym ogórkiem, wędzonym boczkiem w sosie pieczeniowym

Kluski ziemniaczane z dziurką (zawiera jaja -alergen)

Kasza gryczana z czosnkiem

Czerwona kapusta duszona z jabłkami, czerwonym winem i rodzynkami

Surówka z buraczków z jabłkami, cebulą i z oliwą

Kolorowe sałaty z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i sosem winegret (zawiera gorczycę- alergen)

Faworki- zimowe przysmak karnawałowy (zawiera jaja, gluten, nabiał-alergeny)

 

KOLACJA

Bigos wegański z jarmużem cieciorką oraz pestkami dyni

Pasztet mięsny z kiełkami słonecznika (zawiera jaja, gluten- alergen)

Remulade z selera (zawiera, nabiał- alergeny)

Pieczony schab z kiełkami słonecznika i żurawina z kawałkami jabłka

Pieczona pierś indyka z kiełkami rzodkiewki (zawiera nabiał-alergen)

Wegański pasztet kaszą jaglaną, kiszonym ogórkiem i zieloną soczewicą

Wegetariański pasztet z pieczarkami (zawiera jaja- alergen)

Carpaccio z buraka z rukolą, fetą i sosem winegret (zawiera gorczycę, nabiał- alergen)

Sałatka jarzynowa z warzyw korzeniowych (zawiera jaja, gorczycę- alergeny)

Śledź w oleju lnianym z gorczycą (zawiera śledzie, gorczycę- alergeny)

Naleśniki z mlekiem jaglanym i mąką orkiszową, serek z nerkowców i dżem (zawiera jaja, gluten-alergeny)

Kolorowe sałaty z pieczoną cukinią, jajkiem i wędzonym łososiem z sosem winegret (zawiera gorczycę- alergeny)

Półmisek z warzywami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni (zawiera gluten- alergen), chleb gryczany bezglutenowy

Masło (zawiera nabiał- alergen)

 

POZA PODSTAWOWĄ OFERTĄ NA ŻYCZENIE GOŚCI PRZYGOTOWUJEMY POSIŁKI: WEGETARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU

(wszystkie diety i alergie pokarmowe prosimy zgłaszać do recepcji, przed przyjazdem, z wyprzedzeniem)

Oferty Specjalne
Tylko dla Ciebie