Wiosna w naszej kuchni

Pory roku

Biała, puszysta zima
Biała, puszysta zima

Biała, puszysta zima

W naszej kuchni

 

Zima to pora roku, która jest ostatnią porą w cyklu rocznym. Jest cicha, spokojna, mroźna, szara lub biała, zimna na zewnątrz i ciepła w pomieszczeniach. Zimno zewnętrzne skłania nas do częstego przebywania w domach i szukania wewnętrznego ciepła, odpoczynku, rozmyślań, poszukiwań duchowych i gromadzenia energii na całą zimę. Staramy się jeszcze bardziej skupić energię w sobie. Zima to też czas najmilszych naszym sercom świąt- Bożego Narodzenia, jemy wtedy troszkę więcej i gromadzimy tłuszczyk na cały zimny okres. Dania świąteczne obfitują w potrawy pachnące przyprawami z dalekich krajów: cynamonem, anyżem, goździkami i wanilią i pomarańczą. Nasze potrawy są z dużą ilością: suszonych owoców, grzybów, kiszonek, fasoli, pysznych pieczonych i duszonych mięs: dziczyzny, gęsi, kaczek, wieprzowiny dużo solonej, dla większego skupiania energii wewnątrz naszego organizmu.

Jemy też dużo warzyw zimowych ze smakiem gorzkim, który przytrzymuje energię wewnątrz ciała. Są to zielone warzywa: jarmuż, cykoria, brukselka, endywia, seler naciowy, koper włoski. Gotujemy i dusimy w małej ilości wody warzywa korzeniowe: marchewkę, seler, pasternak, pietruszkę, skorzonerę. Jemy dużo buraków, które pieczemy i są wtedy są cudownie słodkie.

Polecamy
Polecamy
Polecamy

Polecamy

Dla tej pory roku

 

ZIMOWE PRODUKTY w naszej KUCHNI DLA ZDROWIA

Brukselka

Buraki

Cebula

Czosnek

Kapusta czerwona

Biała rzepa

Kapusta biała

Marchewka

Seler korzeniowy i naciowy

Pietruszka

Pasternak

Jarmuż

Por

Cykoria

Fasole

Rzepa biała i czarna

Banany

Pomarańcze

Mandarynki

Jabłka

Gruszki

Zimowe produkty
Zimowe produkty

Zimowe produkty

w Kuchni dla zdrowia

 

Brukselka

Buraki

Cebula

Czosnek

Kapusta czerwona

Biała rzepa

Kapusta biała

Marchewka

Seler korzeniowy i naciowy

Pietruszka

Pasternak

Jarmuż

Por

Cykoria

Fasole

Rzepa biała i czarna

Banany

Pomarańcze

Mandarynki

Jabłka

Gruszki

Przykładowe zimowe menu

 

ŚNIADANIE

Ryżanka z garam masala i jabłkami duszonymi na oleju kokosowym z cynamonem

Jajecznica na maśle (z kurkumą, imbirem i pieprzem) lub jajko na miękko, omlet z warzywami lub inne wariacje z jajkami (jaja ekologiczne), (jajka- alergen)

Półmisek serów i żurawina z kawałkami jabłka (zawiera nabiał- alergen),

Żółty ser ekologiczny i kozi (zawiera mleko- alergen)

Biały ser ze śmietaną z Chmielnika (zawiera nabiał- alergen)

Pasta z fasoli z porem i gruszkami (zawiera soję- alergen)

Pasztet wegański z warzywami i kaszą jaglaną

Pasztet wegetariański pieczarkowo- jajeczny (zawiera jaja- alergeny)

Biały ser z rzepą (zawiera nabiał- alergeny)

Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika

Pasztet mięsny z kiełkami lucerny (zawiera jaja, gluten- alergeny)

Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki

Półmisek z warzywami

Półmisek z owocami

Keks – zimowe ciasto z suszonymi owocami (zawiera gluten, jaja, nabiał- alergen)

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni, chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w Lawendowym Zdroju,

Masło (zawiera mleko- alergen)

 

OBIAD

Krem z pasternaku z orzechami laskowymi i olejem orzechowym (zawiera orzechy- alergeny)

Zawijasy wołowe z kiszonym ogórkiem, wędzonym boczkiem w sosie pieczeniowym

Kluski ziemniaczane z dziurką (zawiera jaja -alergen)

Kasza gryczana z czosnkiem

Czerwona kapusta duszona z jabłkami, czerwonym winem i rodzynkami

Surówka z buraczków z jabłkami, cebulą i z oliwą

Kolorowe sałaty z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i sosem winegret (zawiera gorczycę- alergen)

Faworki- zimowe przysmak karnawałowy (zawiera jaja, gluten, nabiał-alergeny)

 

KOLACJA

Bigos wegański z jarmużem cieciorką oraz pestkami dyni

Pasztet mięsny z kiełkami słonecznika (zawiera jaja, gluten- alergen)

Remulade z selera (zawiera, nabiał- alergeny)

Pieczony schab z kiełkami słonecznika i żurawina z kawałkami jabłka

Pieczona pierś indyka z kiełkami rzodkiewki (zawiera nabiał-alergen)

Wegański pasztet kaszą jaglaną, kiszonym ogórkiem i zieloną soczewicą

Wegetariański pasztet z pieczarkami (zawiera jaja- alergen)

Carpaccio z buraka z rukolą, fetą i sosem winegret (zawiera gorczycę, nabiał- alergen)

Sałatka jarzynowa z warzyw korzeniowych (zawiera jaja, gorczycę- alergeny)

Śledź w oleju lnianym z gorczycą (zawiera śledzie, gorczycę- alergeny)

Naleśniki z mlekiem jaglanym i mąką orkiszową, serek z nerkowców i dżem (zawiera jaja, gluten-alergeny)

Kolorowe sałaty z pieczoną cukinią, jajkiem i wędzonym łososiem z sosem winegret (zawiera gorczycę- alergeny)

Półmisek z warzywami

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni (zawiera gluten- alergen), chleb gryczany bezglutenowy

Masło (zawiera nabiał- alergen)

 

POZA PODSTAWOWĄ OFERTĄ NA ŻYCZENIE GOŚCI PRZYGOTOWUJEMY POSIŁKI: WEGETARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU (wszystkie diety i alergie pokarmowe prosimy zgłaszać do recepcji, przed przyjazdem, z wyprzedzeniem)

Oferty Specjalne
Tylko dla Ciebie