Wiosna w naszej kuchni

Pory roku

Lato w pełni
Lato w pełni

Lato w pełni

W naszej kuchni

Lato to pora roku, którą większość z nas postrzega jako cudowny czas, wakacyjnych wypraw nad morze i w góry, wypadów na działkę, spacerów do lasu, spotkań rodzinnych i towarzyskich. To pora ciepła i gorąca, długich dni, przyrody pełnej nasyconych kolorów. Wyśmienitych dojrzałych warzyw i owoców, które są z natury zasadotwórcze i przez to wpływają bardzo korzystnie na nasze ciało, co przekłada się też na nasze dusze, które pragną miłości, radości i pełnego szczęścia. Lato to czas wakacyjnych miłości i uniesień. Koniec czerwca i lipiec to w przyrodzie kolory bieli, jasnej zieleni i żółci. Czas spożywania białych bulw kopru włoskiego i baldachów czarnego bzu, dojrzałej jasnozielonej kalarepy, kapusty, małosolnych ogórków, młodych warzyw korzeniowych: selera i pietruszki, które tylko o tej porze roku pozbawione są swojej naturalnej ostrości.  Małej, młodej marchewki bardzo słodkiej, lekko pomarańczowej.

Polecamy
Polecamy

Polecamy

Dla tej pory roku

Wszystkie potrawy gotowane w lipcu są lekkie, z zapachem świeżości i ulotności.

Kiedy lato zbliża się do sierpnia i całą mocą czerpie ciepło ze słońca, świat staje się pełen nasycenia, widzimy to w kolorach łąki, pola i ogrodu. Warzywa są czerwone, mocno żółte lub ciemno zielone. To czas na spożywanie warzyw i owoców prosto z pola. Sierpniowe pomidory, papryki, kabaczki i cukinie mają jedyny niepowtarzalny zapach i smak, cudownie słodki, nasycony i wypełniony gorącem słońca. 

Te warzywa i owoce, tak dojrzałe i smaczne powodują, że z przyjemnością jemy ich dużo na surowo. Gotowanie zaś potraw jest krótkie i przez to bardzo przyjemne. Lato to czas wypoczynku i regeneracji sił, a zdrowe i smaczne posiłki wspierają cały ten proces.

Letnie produkty
Letnie produkty

Letnie produkty

w Kuchni dla zdrowia
  • Fasolka szparagowa 
  • Bób  
  • Kapusta 
  • Kalarepa 
  • Kalafior 
  • Pomidory 
  • Papryka
  • Cukinia 
  • Bakłażany 
  • Czereśnie 
  • Jagody 
  • Agrest 
  • Rabarbar 
  • Morele
  • Maliny 
  • Wiśnie 
  • Winogrona
Przykładowe letnie menu

ŚNIADANIE

Gryczanka czekoladowa z daktylami z płatkami migdałów, orzechami włoskimi i borówkami (zawiera orzechy włoskie, migdały-alergeny)

Jajecznica na maśle (zawiera mleko-alergen) z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko, omlet z warzywami lub inne wariacje z jajkami (jaka ekologiczne), ( zawiera jaja- alergen)

Półmisek serów i kozi ser (zawiera mleko-alergen), a do tego żurawina z jabłkami

Żółty ser ekologiczny i kozi (zawiera mleko-alergen) 

Biały ser z czerwoną papryką  (zawiera nabiał-alergen)

Pastaz z bakłażana -baba ghanoush z zieloną pietruszką i pestkami granatu (zawiera sezam -alergen)  

Biały ser ze śmietaną z Chmielnika (zawiera nabiał-alergen)

Pieczony schab i pieczona pierś z indyka z kiełkami rzodkiewki

Pasztet mięsny z młodymi z kiełkami (zawiera jaja, gluten- alergeny)

Wegetariański pasztet pieczarkowy (zawiera jaja alergen)

Wegański pasztet z kaszą jaglaną i cukinią 

Półmisek z warzywami i półmisek z owocami

Drożdżowe ciasto z wiśniami (zawiera jaja, gluten, nabiał-alergeny)

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni, chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w Lawendowym Zdroju

OBIAD

Krem pomidorowo-marchewkowy z czarnym sezamem i olejem z ostropestu   

Pieczony filet z łososia z bratkami (zawiera rybę -alergen)

Młode ziemniaki faszerowane dużą ilością  kopru, zielonej pietruszki i szczypioru  

Fasolka szparagowa duszona na klarowanym maśle z ziarnami słonecznika   

Surówka z zielonych ogórków z czerwona cebulą i octem jabłkowym     

Kolorowe sałaty z pomidorami suszonymi, czarnymi oliwkami, octem balsamicznym i oliwą

Galaretka owocowa z mascarpone z wanilią i agrestem  (zawiera nabiał-alergen)      

KOLACJA 

Pierogi z jagodami i białym serem z cynamonem, polane klarowanym masłem z płatkami migdałów (zawiera migdały, nabiał, gluten-alergeny)                                                                                                                                

Galaretka z giczy cielęcej z selerem naciowym i marchewką (zawiera seler -alergen)

Chrzan z jabłkiem (zawiera, nabiał-alergeny)     

Pieczony schab z kiełkami słonecznika i żurawina z kawałkmi jabłka  

Pieczona pierś indyka z kiełkami rzodkiewki (zawiera nabiał-alergen) 

Wegański pasztet z kaszą jaglaną, zieloną soczewicą i kiszonymi ogórkami  

Wegetariański pasztet z pieczarkami (zawiera jaja-alergen)

Pasztet mięsny z kiełkami słonecznika (zawiera jaja, gluten-alergen) 

Sałatka ziemniaczana z porem i jajkiem (zawiera gorczycę, jaja -alergeny)

Sola z marynowanymi krewetkami, cebulą i rodzynkami (zawiera rybę-alergeny)

Sałatka z arbuza z rukolą, czarnymi oliwkami i sosem z oliwy, cytryny i miodu

Półmisek z warzywami 

Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni (zawiera gluten-alergen), chleb gryczany bezglutenowy.                                                                                              Masło (zawiera nabiał-alergen),masło (zawiera nabiał-alergen)

Oferty Specjalne
Tylko dla Ciebie