Lato w pełni
Lato to pora roku, którą większość z nas postrzega jako cudowny czas, wakacyjnych wypraw nad morze i w góry, wypadów na działkę, spacerów do lasu, spotkań rodzinnych i towarzyskich. To pora ciepła i gorąca, długich dni, przyrody pełnej nasyconych kolorów. Wyśmienitych dojrzałych warzyw i owoców, które są z natury zasadotwórcze i przez to wpływają bardzo korzystnie na nasze ciało, co przekłada się też na nasze dusze, które pragną miłości, radości i pełnego szczęścia. Lato to czas wakacyjnych miłości i uniesień. Koniec czerwca i lipiec to w przyrodzie kolory bieli, jasnej zieleni i żółci. Czas spożywania białych bulw kopru włoskiego i baldachów czarnego bzu, dojrzałej jasnozielonej kalarepy, kapusty, małosolnych ogórków, młodych warzyw korzeniowych: selera i pietruszki, które tylko o tej porze roku pozbawione są swojej naturalnej ostrości. Małej, młodej marchewki bardzo słodkiej, lekko pomarańczowej.
Polecamy
Wszystkie potrawy gotowane w lipcu są lekkie, z zapachem świeżości i ulotności.
Kiedy lato zbliża się do sierpnia i całą mocą czerpie ciepło ze słońca, świat staje się pełen nasycenia, widzimy to w kolorach łąki, pola i ogrodu. Warzywa są czerwone, mocno żółte lub ciemno zielone. To czas na spożywanie warzyw i owoców prosto z pola. Sierpniowe pomidory, papryki, kabaczki i cukinie mają jedyny niepowtarzalny zapach i smak, cudownie słodki, nasycony i wypełniony gorącem słońca.
Te warzywa i owoce, tak dojrzałe i smaczne powodują, że z przyjemnością jemy ich dużo na surowo. Gotowanie zaś potraw jest krótkie i przez to bardzo przyjemne. Lato to czas wypoczynku i regeneracji sił, a zdrowe i smaczne posiłki wspierają cały ten proces.
Letnie produkty
- Fasolka szparagowa
- Bób
- Kapusta
- Kalarepa
- Kalafior
- Pomidory
- Papryka
- Cukinia
- Bakłażany
- Czereśnie
- Jagody
- Agrest
- Rabarbar
- Morele
- Maliny
- Wiśnie
- Winogrona
ŚNIADANIE
Gryczanka czekoladowa z daktylami z płatkami migdałów, orzechami włoskimi i borówkami (zawiera orzechy włoskie, migdały-alergeny)
Jajecznica na maśle (zawiera mleko-alergen) z kurkumą, imbirem i pieprzem lub jajko na miękko, omlet z warzywami lub inne wariacje z jajkami (jaka ekologiczne), ( zawiera jaja- alergen)
Półmisek serów i kozi ser (zawiera mleko-alergen), a do tego żurawina z jabłkami
Żółty ser ekologiczny i kozi (zawiera mleko-alergen)
Biały ser z czerwoną papryką (zawiera nabiał-alergen)
Pastaz z bakłażana -baba ghanoush z zieloną pietruszką i pestkami granatu (zawiera sezam -alergen)
Biały ser ze śmietaną z Chmielnika (zawiera nabiał-alergen)
Pieczony schab i pieczona pierś z indyka z kiełkami rzodkiewki
Pasztet mięsny z młodymi z kiełkami (zawiera jaja, gluten- alergeny)
Wegetariański pasztet pieczarkowy (zawiera jaja alergen)
Wegański pasztet z kaszą jaglaną i cukinią
Półmisek z warzywami i półmisek z owocami
Drożdżowe ciasto z wiśniami (zawiera jaja, gluten, nabiał-alergeny)
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni, chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w Lawendowym Zdroju
OBIAD
Krem pomidorowo-marchewkowy z czarnym sezamem i olejem z ostropestu
Pieczony filet z łososia z bratkami (zawiera rybę -alergen)
Młode ziemniaki faszerowane dużą ilością kopru, zielonej pietruszki i szczypioru
Fasolka szparagowa duszona na klarowanym maśle z ziarnami słonecznika
Surówka z zielonych ogórków z czerwona cebulą i octem jabłkowym
Kolorowe sałaty z pomidorami suszonymi, czarnymi oliwkami, octem balsamicznym i oliwą
Galaretka owocowa z mascarpone z wanilią i agrestem (zawiera nabiał-alergen)
KOLACJA
Pierogi z jagodami i białym serem z cynamonem, polane klarowanym masłem z płatkami migdałów (zawiera migdały, nabiał, gluten-alergeny)
Galaretka z giczy cielęcej z selerem naciowym i marchewką (zawiera seler -alergen)
Chrzan z jabłkiem (zawiera, nabiał-alergeny)
Pieczony schab z kiełkami słonecznika i żurawina z kawałkmi jabłka
Pieczona pierś indyka z kiełkami rzodkiewki (zawiera nabiał-alergen)
Wegański pasztet z kaszą jaglaną, zieloną soczewicą i kiszonymi ogórkami
Wegetariański pasztet z pieczarkami (zawiera jaja-alergen)
Pasztet mięsny z kiełkami słonecznika (zawiera jaja, gluten-alergen)
Sałatka ziemniaczana z porem i jajkiem (zawiera gorczycę, jaja -alergeny)
Sola z marynowanymi krewetkami, cebulą i rodzynkami (zawiera rybę-alergeny)
Sałatka z arbuza z rukolą, czarnymi oliwkami i sosem z oliwy, cytryny i miodu
Półmisek z warzywami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni (zawiera gluten-alergen), chleb gryczany bezglutenowy. Masło (zawiera nabiał-alergen),masło (zawiera nabiał-alergen)