Zima
Zima to pora roku, która jest ostatnią porą w cyklu rocznym. Jest cicha, spokojna, mroźna, szara lub biała, zimna na zewnątrz i ciepła w pomieszczeniach. Zimno zewnętrzne skłania nas do częstego przebywania w domach i szukania wewnętrznego ciepła, odpoczynku, rozmyślań, poszukiwań duchowych i gromadzenia energii na całą zimę. Staramy się jeszcze bardziej skupić energię w sobie. Zima to też czas najmilszych naszym sercom świąt- Bożego Narodzenia, jemy wtedy troszkę więcej i gromadzimy tłuszczyk na cały zimny okres. Dania świąteczne obfitują w potrawy pachnące przyprawami z dalekich krajów: cynamonem, anyżem, goździkami i wanilią i pomarańczą. Nasze potrawy są z dużą ilością: suszonych owoców, grzybów, kiszonek, fasoli, pysznych pieczonych i duszonych mięs: dziczyzny, gęsi, kaczek, wieprzowiny dużo solonej, dla większego skupiania energii wewnątrz naszego organizmu.
Polecamy
Jemy też dużo warzyw zimowych ze smakiem gorzkim, który przytrzymuje energię wewnątrz ciała. Są to zielone warzywa: jarmuż, cykoria, brukselka, endywia, seler naciowy, koper włoski. Gotujemy i dusimy w małej ilości wody warzywa korzeniowe: marchewkę, seler, pasternak, pietruszkę, skorzonerę. Jemy dużo buraków, które pieczemy i są wtedy są cudownie słodkie.
Zimowe produkty
Brukselka/ Buraki/ Cebula/ Czosnek
Kapusta czerwona/ Biała rzepa/ Kapusta biała
Marchewka/ Seler korzeniowy i naciowy/ Pietruszka/ Pasternak
Jarmuż/ Por/ Cykoria
Fasole/ Rzepa biała i czarna
Banany/ Pomarańcze/ Mandarynki/ Jabłka/ Gruszki
ŚNIADANIE
Ryżanka z garam masala i jabłkami duszonymi na oleju kokosowym z cynamonem
Jajecznica na maśle (z kurkumą, imbirem i pieprzem) lub jajko na miękko, omlet z warzywami lub inne wariacje z jajkami (jaja ekologiczne), (jajka- alergen)
Półmisek serów i żurawina z kawałkami jabłka (zawiera nabiał- alergen),
Żółty ser ekologiczny i kozi (zawiera mleko- alergen)
Biały ser ze śmietaną z Chmielnika (zawiera nabiał- alergen)
Pasta z fasoli z porem i gruszkami (zawiera soję- alergen)
Pasztet wegański z warzywami i kaszą jaglaną
Pasztet wegetariański pieczarkowo- jajeczny (zawiera jaja- alergeny)
Biały ser z rzepą (zawiera nabiał- alergeny)
Pieczona pierś indyka z kiełkami słonecznika
Pasztet mięsny z kiełkami lucerny (zawiera jaja, gluten- alergeny)
Pieczony schab z kiełkami rzodkiewki
Półmisek z warzywami
Półmisek z owocami
Keks – zimowe ciasto z suszonymi owocami (zawiera gluten, jaja, nabiał- alergen)
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni, chleb gryczany bezglutenowy, również pieczony w Lawendowym Zdroju,
Masło (zawiera mleko- alergen)
OBIAD
Krem z pasternaku z orzechami laskowymi i olejem orzechowym (zawiera orzechy- alergeny)
Zawijasy wołowe z kiszonym ogórkiem, wędzonym boczkiem w sosie pieczeniowym
Kluski ziemniaczane z dziurką (zawiera jaja -alergen)
Kasza gryczana z czosnkiem
Czerwona kapusta duszona z jabłkami, czerwonym winem i rodzynkami
Surówka z buraczków z jabłkami, cebulą i z oliwą
Kolorowe sałaty z suszonymi pomidorami, zielonymi oliwkami i sosem winegret (zawiera gorczycę- alergen)
Faworki- zimowe przysmak karnawałowy (zawiera jaja, gluten, nabiał-alergeny)
KOLACJA
Bigos wegański z jarmużem cieciorką oraz pestkami dyni
Pasztet mięsny z kiełkami słonecznika (zawiera jaja, gluten- alergen)
Remulade z selera (zawiera, nabiał- alergeny)
Pieczony schab z kiełkami słonecznika i żurawina z kawałkami jabłka
Pieczona pierś indyka z kiełkami rzodkiewki (zawiera nabiał-alergen)
Wegański pasztet kaszą jaglaną, kiszonym ogórkiem i zieloną soczewicą
Wegetariański pasztet z pieczarkami (zawiera jaja- alergen)
Carpaccio z buraka z rukolą, fetą i sosem winegret (zawiera gorczycę, nabiał- alergen)
Sałatka jarzynowa z warzyw korzeniowych (zawiera jaja, gorczycę- alergeny)
Śledź w oleju lnianym z gorczycą (zawiera śledzie, gorczycę- alergeny)
Naleśniki z mlekiem jaglanym i mąką orkiszową, serek z nerkowców i dżem (zawiera jaja, gluten-alergeny)
Kolorowe sałaty z pieczoną cukinią, jajkiem i wędzonym łososiem z sosem winegret (zawiera gorczycę- alergeny)
Półmisek z warzywami
Pieczywo: chleb pszenno-żytni na zakwasie pieczony w Lawendowym Zdroju, chleb pszenno- żytni (zawiera gluten- alergen), chleb gryczany bezglutenowy
Masło (zawiera nabiał- alergen)
POZA PODSTAWOWĄ OFERTĄ NA ŻYCZENIE GOŚCI PRZYGOTOWUJEMY POSIŁKI: WEGETARIAŃSKIE, WEGAŃSKIE, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU
(wszystkie diety i alergie pokarmowe prosimy zgłaszać do recepcji, przed przyjazdem, z wyprzedzeniem)