Szparagi

Szparagi

Szparagi

 

Szparagi to wspaniałe wiosenne warzywo. Ich młode, mięsiste, zielone, fioletowe lub białe pędy, charakteryzują się specyficznym smakiem, aromatem oraz delikatną konsystencją. Roślina jest sezonowa (sezon krótki), tylko od maja do czerwca. Czekam na szparagi cały rok - Joanna Szczepaniak.

 

W Lawendowym Zdroju w KUCHNI DLA ZDROWIA już gotujemy różne potrawy ze szparagami. Zapraszamy.

 

Teraz trochę historii: Szparagi (asparagus officinalis ) to wieloletnia zielona roślina zaliczana do najstarszych uprawianych warzyw na świecie. Uprawy sięgają 4500 lat. W stanie dzikim rosły w Azji Mniejszej, w Zachodniej Syberii, w Afryce Północnej i w Europie. Najpopularniejsze były nad Morzem Śródziemnym. Do Francji dotarły ok. 1469 roku, potem do Anglii, Niemiec i Hiszpanii. W połowie XVIII pojawiły się Polsce. Rozwój uprawy tej rośliny nastąpił w XIX wieku. Obecnie są uprawiane na całym świecie, w Polsce również.

 

Wartości odżywcze szparagów:

  • są zaliczane do niskokalorycznych i lekko strawnych warzyw, mogą je jeść dzieci, dorośli i starsi. Powinni uważać tylko ci z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego we krwi, ponieważ szparagi mają dużą zawartość puryn.

  • szparagi nie zawierają tłuszczu, za to bardzo potrzebny nam błonnik, witaminy B1, B2, B6, C, E i wiele składników mineralnych min. magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor. Dlaczego trzeba je jeść? • Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm • Mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu • Działają moczopędnie, usuwają nadmiar wody, wspomagają leczenie dróg moczowych i zapobiegają powstawaniu żylaków • Pomagają utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i serce oraz wspierają produkowanie krwi • Uważane są za afrodyzjak, stymulują produkcję estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn. • Poprawiają trawienie, działają lekko przeczyszczająco i zmniejszają wzdęcia • Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, który jest potrzebny każdemu, szczególnie zaś kobietom w ciąży.

 

Polecam Joanna Szczepaniak- szefowa kuchni w Lawendowym Zdroju, kreatorka i pomysłodawczyni Kuchni Dla Zdrowia

← Wróć do Bloga