ŻYWIENIE ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Jego jakość jest jednym z głównych elementów wpływających na ZDROWIE każdego z nas. Człowiek to ciało i umysł. Aby organizm pozostawał w jak najlepszej formie fizycznej i psychicznej, czyli był zdrowy, musimy mu dostarczać odpowiednią ilość konkretnych składników odżywczych.
MÓWIMY, ŻE CZŁOWIEK JEST ZDROWY LUB CHORY,
ALE CZYM JEST ZDROWIE?
Odpowiedź na to pytanie jest złożona, gdyż zdrowie to nie tylko stan, kiedy człowiek nie wykazuje objawów choroby (np. nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, reumatyzmu czy infekcji wirusowej), ale także kiedy:
W Lawendowym Zdroju stawiamy na zdrowie i dlatego też w duchu kompleksowego dbania o gości i holistycznego widzenia człowieka, proponujemy DIETOTERAPIĘ, która jest dopełnieniem procesu przywracania zdrowia.
CO TO JEST DIETOTERAPIA?
DIETOTERAPIA - to naturalna metoda prowadząca do zdrowia, polegająca na zastosowaniu określonej diety w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmowi, redukcji tkanki tłuszczowej i złogów co w efekcie prowadzi do ustąpienia chorób. Prawidłowa dieta wpływa na wyregulowanie wagi i jędrność ciała, wygląd skóry, dobre samopoczucie i psyche. „W zdrowym ciele zdrowy duch”.
SKŁADNIKI, KTÓRE UŻYWAMY DO PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW
ZBOŻA 40 - 60 % w posiłkach – pełnowartościowe węglowodany z błonnikiem, białkami, witaminami i minerałami:
kasza jaglana, płatki i kasze orkiszowe, płatki owsiane, kasza gryczana biała i palona, kasza pęczak, amarantus, komosa ryżowa (Quinna), ryż brązowy i dziki, mąki pełnoziarniste, orkiszowe, mąka pszenna stara odmiana płaskurka, makarony razowe, orkiszowe i kukurydziane, chleb z ziarnami na zakwasie pieczony w naszym obiekcie.
Węglowodany złożone dostarczają organizmowi dopływ energii w sposób zrównoważony i długi.
WARZYWA 20 - 30 % w posiłkach - są zasadotwórcze, prowadzą do przywracania równowagi kwasowo-zasadowej:
warzywa korzeniowe: marchewka, pietruszka, seler, burak, pasternak, skorzonera, kapusty: biała słodka, czerwona, brukselka, jarmuż, brokuł, pekińska, włoska, kalarepa, kalafior, warzywa liściaste: szpinak, roszponka, rukola, sałata rzymska, masłowa, radicchio, rukiew wodna, cykoria, warzywa zielone i białe: ogórki, szparagi, groszek zielony, fenkuł, fasolka, szparagowa, bób, cukinia, awokado, warzywa pomarańczowe i żółte: papryka, dynia, pomidory, cukinia żółta, bakłażan.
Warzywa mają w swoim składzie witaminy, minerały, mikroelementy.
FASOLE I GROCHY 5-10% w posiłkach są źródłem cennego białka, pozbawione cholesterolu za to zawierają błonnik:
fasola biała, czarna, czerwona, mung, adzuki, soczewica zielona i czerwona oraz brązowa, groch, ciecierzyca, ser tofu, mleko sojowe, sos sojowy.
Fasole zawierają witaminy, minerały, enzymy i budują ciało.
RYBY, JAJA, NABIAŁ, MIĘSO- 5-10% są źródłem białka wysoko odżywczego:
łosoś, sola, śledzie, pstrąg, dorsz, jaja z wolnego wybiegu i ekologiczne, sery i masło z małych regionalnych wytwórni: ze Strzałkowa, Jędrzejowa i Chmielnika, indyk, kaczka, kury z naturalnych gospodarstw, jagnięcina, dziczyzna, wołowina i wieprzowina wysokiej jakości.
Mięso, jaja, nabiał zawiera białko potrzebne do budowy i utrzymania zdrowych mięśni
ORZECHY i NASIONA dodatek do potraw i sałatek – naturalne źródło skoncentrowanych składników odżywczych:
słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, migdały, orzechy pistacjowe, mak, sezam i siemię lniane.
Orzechy i nasiona są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D, E i składników mineralnych wapnia, fosforu, żelaza, potasu, sodu, magnezu, doskonałe źródło energii dla układu nerwowego.
OWOCE – są zasadotwórcze, maja dużą ilość błonnika i cukru:
owoce świeże: jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki, maliny, truskawki, winogrona, cytryny, grejpfruty, owoce suszone: śliwki, morele, rodzynki, figi, żurawinę, daktyle.
Owoce najlepsze są lokalne i sezonowe
TŁUSZCZE – dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6 oraz omega 9 oraz witamin A, D, E, K:
olej lniany, rzepakowy, z pestek dyni, oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej kokosowy, masło klarowane – ghee.
Tłuszcze budują ściany naszych komórek, wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego.
PRZYPRAWY I ZIOŁA – są najlepszymi antyoksydantami, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo:
majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylią, kminek, oregano, szałwia, cząber, kmin rzymski, gałka muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie, koper włoski, kolendra, kardamon, imbir, kurkuma, cynamon, garam masala, curry, goździki, ostra i słodka papryka pieprz, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, sezam czarny i biały.
Przyprawy i zioła – poprawiają pracę jelit, rozgrzewają, pomagają pozbyć się wilgoci i śluzu.
SŁODKOŚCI - węglowodany, których potrzebuje nasz mózg:
miód z pobliskiej pasieki, cukier trzcinowy, ksylitol, syrop z agawy i klonowy, masło orzechowe.
Słodkości poprawiają nastrój
Zdrowe i pyszne jedzenie Lawendowego Zdroju kreowane jest przez naszą dietetyczkę Panią Asię. Pani Joanna jest absolwentką Wydziału Filozoficzno-Historycznego na Uniwersytecie Łódzkim, restauratorką, wyznawczyną holistycznego podejścia do człowieka, medycyny profilaktycznej, czyli prawidłowego stylu życia oraz odżywiania zgodnego z porami roku, klimatem, w którym żyjemy oraz rytmem otaczającej nas natury.